Oldal kiválasztása

Ismét ellátogattak a borsodi megyeszékhelyre a szlovákiai kollégák egy workshopra – ebben a projektben utoljára történt ez meg. (Még egy ilyen megbeszélés lesz, novemberben, de az Rozsnyón.)

Mik voltak a témák? Természetesen az, hogy közeleg az együttműködés, az Interreg-es pályázat vége, tehát készülni kell a lezárásra: áttekintették a felek, hogy a sikeres teljesítés milyen feltételei vannak már meg és melyek hiányoznak. Melyek a hátralévő feladatok, események, szerveznivalók. Sok munkát ad majd még például a fordítások elkészíttetése (tanulmányoké, kiadványoké) – szlovákról magyarra, magyarról szlovákra, valamint mindkét nyelvről angolra, legalábbis bizonyos szövegek tekintetében. Hiszen még ebben az évben napvilágot fog látni egy könyv alakban publikálandó anyag (az OZ Medza kiadásában), egy kisebb brossúra (az Észak-keleti Átjáró Egyesület gondozásában), mindkettőben a miskolci és a szlovák kutatói tanulmányok bővebb, illetve szűkebb, de mindenképp látványosan illusztrált változataival. Ezen felül a publikálandók közt lesz minden megírt szöveg, online, digitális formában – a készülő webmúzeum keretei közé adaptálva.

Eldőlt, hogy várhatóan november végén zajlik majd le a projektzáró tudományos konferencia (a Herman Ottó Múzeum égisze alatt, a Akadémia miskolci székházában), ahol mindkét részről lesznek megszólalók az előadók sorában. Már egy hónappal előtte lezajlik Miskolcon a kiállítás megnyitója (a múzeum épületében a Papszeren), a rozsnyói változaté pedig ugyancsak novemberben. A miskolciak pedig a fent említett dátumot megelőzően is elutaznak még egyszer az északi partnerekhez, minthogy kell még egy forgatási nap a közösségi filmkészítés keretében létrejövő mini-mozihoz, valamint ugyanazon alkalommal október 9-én) a második, ezúttal rozsnyói study tourhoz is szükséges a helyszínen előtanulmányokat folytatni. Study tour: ez azt takarja, hogy magyar diákok, fiatalok egy csoportja utazik majd ki a következő hó végén, hogy a „Rózsa Városában” egyfajta speciális, jelen projekt során kifejlesztett múzeumpedagógiai csomag keretében ismerkedjék az északibb Sajó-menti település történeti érdekességeivel.

Kiegészítés: épp a napokban nyitották meg azt a tárlatot, amely tematikájában hasonlít a leendő coninoshoz, egyfajta előképének vagy társ-kiállításának tekinthető, és részben ugyanazok a szakemberek dolgoztak rajta, mint az október 25-re elkészülőn fognak. A helyszín is, a szó szoros értelmében, szomszédos: az Amikor még fújt a gyár ugyancsak a Papszeren látogatható, múlt péntek óta, és szintén év végéig.