Oldal kiválasztása

A rozsnyói P. J. Šafárik Gimnáziumból érkezett diákcsoport a borsodi megyeszékhelyre, kétnapos kirándulásra. Az apropó a miskolciak várostörténeti kalandtúrájának kipróbálása volt. Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület aktivistái a (Conin projekt keretében) egyébként is kidolgozás alatt álló Koffertúra programpont „light” változatát készítették el erre az alkalomra: hogy a Miskolcot, illetve a magyarországi kultúrtörténetet esetleg kevésbé ismerő és magyarul is csak részben tudó fiatalokat ne állítsák megoldhatatlan feladatok elé.

A kísérlet prímán sikerült, a féltucatnyi gimnazistából álló csoport könnyedén és a kellő izgalmas közepette játszotta végig a kalandtúrát. A sci-fi jellegű történet – amelynek jelszava, hogy mentsük meg a várost!, méghozzá egy elképzelt jövőbeli ökológiai katasztrófától – az időgépként szereplő avasi kilátótól indult és vitte végig alkalmi szereplőit a hegyoldalon, a pincesoron, a belváros bizonyos részein, jellegzetes utcasarkain és terein, hídjaihoz és szobraihoz, hogy a Hősök terén érjen véget, a megoldást követő „rituális” helyzetgyakorlattal. A rejtély megfejtését követően ugyanis következhetett a „hazautazás”, mármint a sztori szerinti saját időbe, azaz a vissza jövőbe.

A valóságban a hazautazás (Rozsnyóra) még bőven váratott magára. Az első nap zárásaként tervezett program ugyanis a heves esőzés miatt elmaradt, lévén nyílt színi sportolás lett volna. Addigra viszont a szlovák-magyar kontingens a délutáni múzeumlátogatást (Herman Ottó Múzeum, Pannon tenger kiállítás) már letudta. A sport, azaz a kama mint „Miskolc sportjának” megismerése másnapra maradt, amikorra sikerült B tervként hirtelenjében kibérelni a Földes gimnázium tornatermét. A kamázást ezen a második napon egy erdei kirándulás vezette be: a társaság ki-kisvonatozott Lillafüredre, fellibegőzött (ha nem is lanofkázott) a hegytetőre, végignézte az István barlang cseppkőcsodáit.

A kama természetesen tökéletesen ismeretlen volt a rozsnyói vendégek számára, de amint az már megszokott ennél a labdás csapatjátéknál, percek alatt sikerült őket beavatni a rejtelmeibe, alapvető szabályaiba. Az erre az alkalomra meghirdetett kamabajnokságra további három csapat állt össze, hogy megmérkőzzön velük és egymással. Végül a sors fintoraként a rendkívüli fogékonyságot és sport iránti érzéket bemutató, a kamázás ízére azonnal ráérző vendégek, azaz a Kamasutra csapata lett a győztes, vihette haza a serleget és az első helyet dokumentáló oklevelet.

fotók: Pavol Horvath