Oldal kiválasztása

Forgatunk – amint arról már több alkalommal beszámoltunk: játékfilmet is, dokumentumfilmet is. Utóbbi témáit a Conin projekt kutatási irányai adják, közülük is négy kiemelve, szereplői a kutatások interjúalanyai. Az egyik ilyen csoporttal és helyszínnel kapcsolatban zajlott a filmezés a minap, Szilágyi Levente operatőr-rendező irányításával, méghozzá a miskolci Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány Bartók Béla utcai székhelyén.

Sipos István, Nyitrai Dániel és Simon István, mindhárman egykori kohászati, illetve digépes dolgozók álltak a kamera elé, hogy részben az alapítványuk munkájáról, céljairól, részben kis múzeumuk értékmentő gyűjteményéről, részben saját gyári emlékeikről, élményeikről meséljenek. Kábelhúzó gépekről, tustollal rajzolt tervekről, szovjetunióbeli kereskedői kalandokról, vagy például Vályi Péter miniszter máig legendaként élő, rejtélyes balesetéről, amely 1973-ban az LKM-ben következett be, halálos kimenetellel. A tragikus eseténél főszerepet játszó Énekes Sándor gyári vezérigazgatóról Simon István személyes benyomásait is elmesélhette, hiszen a vállalatvezetővel később a Digép kebelében akadt dolga, nem máshol, mint Moszkvában. Egy indiai népi készítésű ajándéktárgy és a szovjet főváros kis-GUM nevű áruháza adta az apropót és a hátteret a sztorihoz – de hogy mi lett a poén, azt majd az elkészült filmből tudhatják meg az érdeklődők.

Az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány gyűjteménye mellett elsősorban a Fazola Napok főszervezőjeként ismert immár több mint egy évtizede; az idei rendezvény időpontja szeptember 21-22., helyszíne hagyományosan az újmassai őskohó és környezete.