Oldal kiválasztása

A Sajó-menti Vasember is illusztris résztvevője volt az Észak-Keleti Átjáró Egyesület idei Utánam Srácok Fesztiváljának. Két nap programjai is a Conin projekthez kapcsolódóan zajlottak május utolsó hetében. A projekt és az egyesület immár hatodik éve megtartott fesztiváljának célkitűzései és alaptémái is ugyanis nagymértékben rímelnek egymásra. A kétnapos eseménysor a Kulturális Örökség Napja néven futott.

Május 23-án, szerdán kezdődött egy Koffertúra című városi sétával, majd a Privát félmúlt Miskolcon című helytörténeti memoár-sorozat aktuális kötetének ünnepélyes bemutatójával folytatódott (utóbbinak a Dugó nevű belvárosi udvar adott otthont; itt az Észak-Magyarország napilap is fotózott az eseményen, innen a lenti fotó). Ugyanitt alkalmi kiállítás is nyílt a kötetek eddigi borítóképeiből.

(fotók: Kozma István, Észak-Magyarország / Borsod Online)

Az aznapi kulturális kínálatot a Kisavas együttes koncertje tette teljessé. Másnap a coninos kutatás egyik célterülete, a Kisavas volt a helyszín, azon belül is a Cellárium nevű, a közelmúltban felújított pince. Itt a fesztivál megintcsak a PFM-sorozat egyik bemutatójával várta az érdeklődőket: olyan korábbi szerzők ültek össze mesélni életükről-élményeikről, akiknek írásaiban (a megjelent 16 számból a 3-as, 8-as, 12-es, 14-es és 15-ös folytatások) fontos elemként van jelen az Avas hegy, a pincekultúra. (Mindahányan az Avasi Borút Egyesület tagjai.)

A teraszon, ahol mindez zajlott – Kapusi Krisztián, a PFM sorozatszerkesztőjének műsorvezetésével -, párhuzamosan a MoziMiskolc kiállítást lehetett megtekinteni: ennek keretében annak emlékeit tárják a nagyérdemű elé a kutatók, hogy milyen filmek készültek az elmúlt száz év során a borsodi megyeszékhelyen, melyek játszódnak itteni szituációban. Meseautótól a Különös vadászaton át a Magyar vándorig.

Utána az estébe még belefért az Észak-Keleti Átjáró gondozásában megjelenő Városi túrák-könyvsorozat második kötetének bemutatója, végül pedig a Zivatar zenekar fellépése.