Oldal kiválasztása

Ipari épületek galéria

A bányatulajdonos, a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt. (RIMA) az összes bányaüzemeihez lakótelepeket építtetett, hogy elegendő munkaerőt biztosítson az üzemei részére.

Rozsnyóbánya (Rožňava Baňa) és a lakótelep felépítésének a kezdete 1905-be nyúlik vissza. A települést a társaság közvetlenül a Szadlovszki-táró (štôlňa Sadlovký) torkolatánál kezdte építeni. 1909-ig a táró torkolata előtt felhúzták az üzemi, illetve adminisztratív épületeket, az egészségügyi központot, az üzleteket, az élelmiszerraktárt, valamint a közép- és felsővezetői szakemberek lakásait.

Az efölötti domboldalban fokozatosan alakították ki két sorban a lakótelep munkásotthonait. Minden sorban 13 földszintes házzal, és minden házban 6 lakással. A lakáshoz hálószoba, konyha és kamra tartozott. Minden házhoz egy közös udvar tartozott a hat család részére. „A tisztilakások az úgynevezett Urak során voltak. Szintén földszintesek, de több szobásak, fürdőszobával, vécével, padlásszobával, külön udvarral. A lakásokhoz kert is tartozott.”