Oldal kiválasztása

Buheráék társbérletben

 

Típusként elképzelt családunk az 1950-es években – tekintettel a nehézipar kínálta munkalehetőségekre – vidékről költözött az acélosodó Miskolcra.

Társbérletként jutottak egy igen alacsony komfortfokozatú ingatlan folyosójához, a patinás épület szebb napokat látott a „boldog békeidőkben”, immáron viszont – az államosítás után – apróbb helyiségekre osztva, rászorulóknak kiutalt lakásként hasznosította a városi tanács.

 

MIRŐL BESZÉLNEK A SZOMSZÉDOK?

A család szerencse folytán, egy nyeremény-akció keretében televíziókészülékhez jutott. Nagy szám volt, a szomszédok seregestől átjártak hozzájuk megnézni az esti műsort, széket és fröccsöt hoztak maguknak.

Öreg szakik mesélték

 

A vasgyári kolónia az alapítástól egészen az II. világháború utáni évekig nem csak névlegesen, de városszerkezetileg és társadalmilag is élesen elkülönült Diósgyőrtől és Miskolctól. Sőt, hosszú ideig mint egy kirándulóhely funkcionált, a korabeli (főleg helyi) turizmus egyik célpontja …

 

Fotógaléria Publikációk

Ha lakást kapnánk az épülő lakótelepen…

Az ipar dinamikus fejlesztése miatt a lakáshiány állandóan fennálló probléma volt „Nagy-Miskolc” városvezetésének számára.

Az ’50-60-as években állandó jelenség volt a társbérlet, és elterjedt a szükséglakások és munkásszállók építése is. A munkásszállókon előfordult, hogy egy szobában néha 8-10-en laktak.

 

Fotógaléria

Hallottátok, mi volt a gyárban?

 

A gyárakban – különösen az állam gazdasága szempontjából stratégiai fontosságúakban – rendkívül feszített volt a munkatempó. A vezetőkön, de az egyszerű munkásokon is hatalmas felelősség volt…

 

Fotógaléria A Célváros

 

HA SZEMÉLYGÉPKOCSINK VOLNA…

A hatvanas évektől vált általánosabbá a lehetőség, hogy egy család autó vásárlásán gondolkodjon.

A nagyon szűkös kínálathoz hivatalosan is többféle módon lehetett hozzájutni; hol ügyeskedve, hol reménykedve. Akinek nem járt „hivatalból” autó és nem kapott külföldi rokonoktól sem, az az akkori egyetlen autóforgalmazótól, a Merkúrtól vásárolhatott. Vehetett újat, vagy használtat is, előjegyzés után, esetleg az alkalmi használtautó-piacokon magánszemélyektől.

 

Fotógaléria

Szombaton moziba megyünk!

 

Béke, Kossuth, Fáklya mozi a Szinva-parton.Tele voltunk mozival. Igen, moziba jártunk, volt egy szabadtéri mozi a Népkertben, mai Jégcsarnok helyén. Nyáron oda jártunk. Színházba nem nagyon.

 

Fotógaléria

Hallottátok ezt a viccet?

Néhányszor rosszul feleltél, fiam – fedte meg az 57-as enyhülés kezdetén a képzeletbeli Vörösmarty Mihály az akkor már heti vicclapnévként élő Ludas Matyit, a „fiú” pedig azzal védekezett: Tanár úr, kérem, súgtak!

A következő évtizedekben Tabi László, majd Árkus József irányításával az újság készítői (Mikes Györgytől Peterdi Pálig, Várnai Györgytől Brenner Györgyig) már hol óvatosabbak voltak – hol nem.

 

Fotógaléria

Pisti bevonult, Józsi leszerelt…

 

Míg egyes városok esetében a régi vasas-, bányász-, munkás- vagy vasutas-csapatok, máskor az adott település katonáiból szervezett csapatai is a rangos bajnokságban szerepeltek. Miskolcon 1950-ben alakult meg a helyi katonaklub, Honvéd SE néven…

 

Fotógaléria

Emlékeztek, amikor felvonultunk…

„Olyan volt, hogy a Városház tértől egészen az Ady-hídig kellett menni, utána pedig a Hősök terén volt a nagygyűlés, és akkor oda mentünk vissza. Gyűlés a főutcán.”

 

„A középiskolás években, amikor a húszemeletes helyén lóversenypálya volt, mindig felléptünk május elsején. Sorfalat álltunk, vagy kiraktunk szavakat. Itt nem volt különösebb egyenruha, csak fekete szoknya, fehér blúz, kis kalap.”

 

Fotógaléria

Kicsit berúgtam a vállalati bulin…

 

A brigádtalálkozókon és a különböző kirándulásokon, névnapok alkalmával, illetve a havi fizetések kézhez vételekor (esetleg sport- és egyéb rendezvényeken) jellemző volt a nagyobb, közös ivászat…

 

Fotógaléria

Igen jól szólt a rezesbanda!

Miskolc városában, a huszadik század elejétől kezdve számtalan kisebb-nagyobb fúvószenekar alakult.  Aki megélte a városnak e korszakát, biztosan emlékszik a „három nagy” zenekarra.

Mindhárom miskolci zenekar egy-egy nagy állami vállaltnak köszönheti létezését; a Vasutas Zenekar a „vasútnak”, a Bányász a bányavállalatnak, a Vasas pedig a vasgyárnak (beleértve a kohászatot – Ógyár, majd LKM; illetve a gépgyárat, fegyvergyárat – Digép).

 

Fotógaléria

Játszunk egy meccset?

 

A stadion több volt mint sportpálya: egy csapat otthona, sőt egy város pályája lett az idők folyamán. Itt nőtt ki az elődök nyomán a híres Diósgyőri Aranycsapat, számos nemzetközi kupameccs emléke is ide kötődik.

 

Fotógaléria Sportplakátok

Az üzemi kiránduláson…

„Kirándulásokat szerveztek, és nem csak az illetőknek, hanem családi összejöveteleket is szerveztek, hogy a családok megismerjék egymást. Aztán utazások is voltak: elmentünk Hollóházára, gyárlátogatásra. Ott végignéztünk szinte minden gyártási folyamatot. Ez ilyen eszmecsere-féleség is volt.”

 

Fotógaléria

Szakszervezeti beutalóval üdülhetnénk…

 

„Egyébként minden évben Balatonnál nyaraltunk, saját gyári üdülőnk volt, ugye, ottan. Ott minden évben ott voltunk, szakszervezeti beutalóval fillérekbe került. A gyerekek külön voltak gyereküdülőben, elvitték őket. Minden évben mentünk.”

 

Fotógaléria

Jó lenne egy víkendház…

„Nyolcvanban építettem egy 30 m2-es kis házat, és már most tizenhetedik éve ott vagyunk kint az asszonnyal. A Bulgárföldön is megvan a kis 1,5 szobás lakásunk, de nekem 37 év bányász, földalatti munka után, nekem nagyon kellett a levegő, és ott jól érezzük magunkat, itt van 5 percre a 6-os busz megállója is.”  

 

Fotógaléria

Az Utánam, srácok! megy a tévében!

 

“Mikor gyermekkorunkban láttuk a filmet, Felső-Majláthról felkerékpároztunk megkeresni a vilingert. Nem találtuk meg. De utána hosszú időn keresztül azzal dicsekedtünk, hogy tudjuk, hol van és láttuk.”

 

Fotógaléria

Betört az ablak, kamáztak a grundon a gyerekek!

A játékot teniszlabdával játszottuk, a kinti kézilabda pályán. A játékosok száma mindig attól függött, hogy éppen mennyien szerettek volna játszani. Nálunk ez abban az időben nagyon népszerű játék volt a szintén teniszlabdával játszott fallabda mellett.

A játékszabály szerint a teniszlabdát a hatos vonalon belülről kellett dobni a másik kapu irányába…

 

Bővebben a kamáról

Voltunk „Cseszkóba”, olcsó a tornacipő!

„Tekintettel arra, hogy újabban Csehszlovákia megszigorította az országból kivihető iparcikkek mennyiségének és minőségének előírásait, ezekre ügyeljünk. A tilos áruk exportlistája hosszú, helyszűke miatt nem közölhetjük, de különösen vászon-, szövet-, bőr- és gépipari cikkekre vonatkozik… 

 

Fotógaléria

Lépj velünk kapcsolatba!

Ha bármilyen kérdésed, vagy észrevételed van, itt jelezheted felénk.