Oldal kiválasztása

A hegy tetejére, méghozzá nem akármilyen gondossággal kiválasztott különleges pontjára 1963-ban felépített tévétorony jellegzetes sziluettje a következő évtizedekben meghatározó motívumként szerepelt a mindenkori politikai, turisztikai és kereskedelmi kommunikációban. Vagyis céges logókban, emblémákban, reklámanyagokon és más efféléken. Az ezredforduló tájára ez a jelenség erősen visszaszorult, de még így is sokaknak jelenti az avasi kilátó Miskolcot és vice versa. Dombovári Ágnes képzőművész kitűnő tanulmányt írt minderről (publikálásra vár), aminek kiemelt gondolatait Balogh Attila az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kebelében évek óta folyó gyűjtés képeivel illusztrált. Ez alapján készült az alábbi vetítés, a hasonló című előadást illusztrálandó a Conin-konferencián.

A november 28-án lezajlott projektzáró tudományos konferencia videófelvételeinek közlése zajlik jelen sorozatunkban, szép sorban. Nincs meg minden elhangzott előadás filmen, de körülbelül a fele igen, ezeket tudjuk sorra bemutatni.

Elsőre a nyitóelőadásokkal, köszöntőkkel indítottunk, a második etapban Németh Györgyi és Kapusi Krisztián következett, utána Karlaki Orsolya és Balogh Attila, majd két építész, Szunyogh László és Tóth Viktor, zárásként pedig Nyitrai Dániel és Halász Ágnes.

 

Balogh Attila (Észak-Keleti Átjáró Egyesület): Az avasi kilátó grafikus ábrázolásai a múltban és a jelenben

(Az aláfestő zene: a P.R. Komputer együttes Androméda, illetve a PPK „ResuRection” (Robots Outro) című számai)

(A nyitó grafika Dombovári Ágnes rajza)