Oldal kiválasztása

A november 28-án lezajlott projektzáró tudományos konferencia videófelvételeinek közlése zajlik, szép sorban, kettesével. Nincs meg minden elhangzott előadás filmen, de körülbelül a fele igen, ezeket tudjuk sorra bemutatni.

Elsőre a nyitóelőadásokkal, köszöntőkkel indítottunk, a második etapban Németh Györgyi és Kapusi Krisztián következett, utána Karlaki Orsolya és Balogh Attila, majd két építész, Szunyogh László és Tóth Viktor.

Az elkészült videók közül pedig az utolsó kettő témája egyaránt a vasgyári kultúra, kultúrtörténet. Az egyiké szakmai szempontból, a másiké társadalmi vonatkozásaiban. Az előadók: Nyitrai Dániel és Halász Ágnes.

 

Dr. Nyitrai Dániel (Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány): A vas, amely naggyá tette Miskolcot

 

Halász Ágnes (építész): Vasgyári Éden – egy család 120 éve

Utóbbi előadóról jegyezzük meg, hogy Csatlós Halász Ágnes néven megjelent egy, épp a fenti előadás témájához kapcsolódó memoárkötete a közelmúltban az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kiadásában, a címe is hasonló: Vasgyári éden, avasi ándergránd.

(A nyitófénykép Kordováner Árpád fotója; Kordováner Bálint jóvoltából)