Oldal kiválasztása

Pozsálóra kirándult a minap a Conin-csapat. Fele értelemszerűen Miskolcról érkezett, másik fele értelemszerűen a közeli Rozsnyóról. Magyar és szlovák kutatók aztán együtt mászták meg az előbbiek nyelvén Pozsálónak, utóbbiakén Skaliskónak nevezett magaslatra, mintegy 1300 méterre a tengerszinthez mérten.

  • Pozsáló a Gömör-szepesi érchegység rozsnyói hegycsoportjának második legmagasabb pontja a maga 1293 m-ével. Tetejéről tiszta időben csodálatos körpanoráma nyílik. Látható innen a délnyugat felé a Zemplén hegység, délre a Gömör-Tornai karszt, mögötte a Bükk hegység. Délnyugatra a Mátra a Kékes-tetővel, távolban pedig a Karancs-Medves vonulatai. Nyugat felé az 1946 m-es Király-hegy, északabbra a Szlovák Paradicsom, majd egészen északra a Magas-Tátra teljes gerince.
    A rozsnyóiak „szent hegyének” annyi neve van, mint égen a csillag.
    A környékbeliek hívják még Nagy Kőnek, a Pallas Nagylexikon pedig Ökörhegyként hivatkozik rá. (Szlovákul leginkább Skalisko-t mondanak, de elterjedt a Volovec név is.)

(idézet forrása)

A túra apropóját az adta, hogy a kétnemzetiségű csoport közös filmforgatást tartson: a projektben ugyanis egy dokumentumfilm – amely a kutatási témákat dolgozza fel képben-hangban – egy kisjátékfilmnek is el kell készülnie, a pályázatban vállalt közösségi filmezés révén. A műalkotás sztorija szerint a résztvevők, azaz a szereplők magát a névadó „Conint”, ezt a rejtélyes-titokzatos fémipari figurát, kultúrtörténeti karaktert, a „Sajó-menti Vasembert” keresik együtt, hogy ha megtalálják, ajándékokkal kedveskedjenek neki.

A forgatási hadműveletet Szilágyi Levente rendező irányította. Az ő érdemes lesz a majdan elkészülő film, amelyet természetesen a Conin projektet figyelemmel kísérők megtekinthetnek majd jelen weboldalon, illetve az Észak-Keleti Átjáró Egyesület által használt Facebook-oldalakon, Youtube-csatornán.