Oldal kiválasztása

Ez a kirándulás a kalandtúra-fejlesztéshez volt hivatott szakmai hátteret, tapasztalatokat szolgáltatni. A fővárosban találtunk egymás viszonylagos közelében három különböző típusú olyan sétát, illetve kapcsolódó szolgáltatást, amelyek együttesen többé-kevésbé lefedték azt spektrumot, amelyet tanulmányozni szerettünk volna.

Egy hagyományosabb értelemben vett városi túrával kezdődött a nap, idegenvezetővel, kiválasztott tematika mentén: A Pál utcai fiúk, azaz Molnár Ferenc legendás regénye (és a híres filmadaptáció) adta az alapot, hogy szakavatott kísérővel bejárjuk a Pál utca, Ráday utca, Üllői út környéki városrészeket, felfigyelve akár a sztori szerint érdekes, akár egyéb tekintetben fontos és jellegzetes épületekre, városképi szituációkra. Az idegenvezető igyekezett végig történetekkel, összefüggésekkel, valamint találós kérdésekkel fenntartani a kíváncsiságunkat. A mintegy két órás kaland a Fűvészkertnél zárult.

Ezt követte egy újabb divatú város séta, amelynél a szolgáltató részéről már csak a kezdésnél és a zárásnál (esetünkben utóbbi elmaradt) van személyes közreműködés – a többi az online internet-kapcsolaton múlik. Vagyis az előzetes instrukciók alapján letöltött mobilos alkalmazás vezetett tulajdonképpen a másfél órás keresgélés folyamán minket. Krimiszerű kerettörténet (kicsit nehezen érhető, kevéssé kidolgozott, ebben a formában akár feleslegesnek tűnő), a városligeti környezet kínálta sarokpontok, állomások, amelyek zöme egy-egy szobor volt, a feliratokban „elrejtett” kódokkal (évszámok, effélék). A fő feladat a csapat számára a telefonnal a kézben loholni egyik csomóponttól a másikig… ami kétségkívül idővel veszít az izgalmi faktorból. Zárásként vissza a kiinduló kávéházba, és ott egy részben nyelvi típusú rejtvényfejtés nyomán oklevéllel gazdagodtunk – tanulság számunkra: az ilyesminek érdemes jobban megadni a módját.

Késő délutánra egy klasszikus szabadulószobás attrakció jutott: a műfajban a legjobbak egyikének tartott helyen. Elbuktuk – nehéz volt, és a csoportunk is fáradt volt már ekkorra. Ugyanakkor sokat tanultunk a látottakból, tapasztaltakból. Itt is fontos felismerés volt, hogy ugyanazt a metodikát nem szabad újra meg újra ismételgetni: a számzáras lakatok sorában a harmadik-negyedik, bizony, már kevéssé felvillanyozó. Ugyanakkor inspiráló, hogy mi mindent lehet például egy tükör révén elérni.

Az itt látottakat hasznosítottuk aztán a következő hetek folyamán végzett közös ötletelések, tervezgetések során.